Conserveringswerkzaamheden

Staal conserveren

De Koninggroep is gespecialiseerd in het conserveren van staal. Voor projecten in diverse disciplines kunnen wij de conservering van stalen objecten verzorgen.

Staal conserveren: waarom is het belangrijk?

Staal is een legering die bestaat uit ijzer en koolstof. IJzer wordt al langer dan 4000 jaar gebruikt voor allerlei doeleinden. In vergelijking met andere metalen is staal buitengewoon sterk. De productie van staal vergt relatief weinig energie.

Staal is 100% herbruikbaar en heeft zeer gunstige eigenschappen ten aanzien van metaalmoeheid. Het is ongevoelig voor galvanische corrosie en is zeer geschikt voor lassen. Zo zijn stalen kolommen minder kwetsbaar voor botsingen. Ze kunnen worden gevormd op oneindig veel manieren. Alle voornoemde eigenschappen pleiten voor het gebruik van staal. Bovendien heeft staal een zeer aantrekkelijke prijs. Het conserveren van stalen objecten als onderdeel van een goed onderhoudsplan kan miljoenen aan schade voorkomen.

Staal is wereldwijd meest gerecycleerd

Een stalen object duurt een mensenleven. Indien dit object uiteindelijk overbodig geworden is of moet worden vervangen door een nieuwe, dan kan het staal eenvoudig worden hergebruikt. Het staal wordt vervolgens gescheiden van alle andere afvalproducten. Door smelten wordt het staal vervaardigd voor gebruik van een nieuwe generatie objecten. Het mooie ervan is dat er geen degeneratie optreedt. Het gerecycled materiaal behoudt elk van zijn oorspronkelijke eigenschappen. Staal is het meest gerecyclede materiaal op de planeet en blijft de best mogelijke keuze op het gebied van materiaal.

Conserveren en behouden

Staal heeft de eigenschap dat het moet worden beschermd tegen luchtzuurstof, zout en vocht. Om een stalen object duurzaam te gebruiken, moet het dienovereenkomstig worden behandeld. Als het niet ter behoud en conservering wordt behandeld, dan zal de natuur uiteindelijk aanspraak maken op het object en het terugsturen naar zijn oorspronkelijke vorm: ijzerroest. Er zijn talloze manieren ter conservering en behoud van een stalen voorwerp. De meest voorkomende conserveringsmethoden zijn natlakken, poedercoating (ook wel poederlakken) en thermisch verzinken.

Thermisch verzinken

De Franse chemicus Malouin ontdekte in 1742 dat staal tegen vocht, luchtzuurstof en zout kon worden beschermd door onderdompeling in gesmolten zink. Met deze ontdekking was het verzinkingsproces geboren. In 1836 ontwikkelde Sorel een economisch levensvatbare kleuringsprocedure voor stalen onderdelen, wat het uiteindelijk mogelijk maakte om staal op industriële schaal thermisch te galvaniseren. Thermisch verzinken heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere conserveringsmethoden:
1. volledige onderdompeling, waardoor het gehele stalen oppervlak wordt bekleed met een zinklaag (dus ook de binnenkant van een kolom en alle kwetsbare componenten;
2. zink vormt met staal een amalgaam, waardoor het een ondoordringbare laag vormt. Indien het zinkoppervlak beschadigd is, voorkomt de kathodische werking dat het object gaat roesten.

Galvaniseren

Galvaniseren is het proces van het aanbrengen van een beschermende zinklaag op staal of ijzer om voortijdige roest en corrosie te voorkomen. Voorstanders van gegalvaniseerd staal, die het bijvoorbeeld gebruiken om staalconstructies te bouwen of te repareren, profiteren van lagere onderhouds- en reparatiekosten vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Wanneer geen bescherming wordt aangebracht, dan zal het staal als gevolg van atmosferische omstandigheden na verloop van tijd roesten. De mate van roest hangt af van de omstandigheden waarin het product verkeert en diens omgeving. Roest is een ijzeroxide (meestal een rode oxide) dat gevormd wordt door de reductie en oxidatie reactie van ijzer en zuurstof in aanwezigheid van water of luchtvochtigheid.

Voorzichtigheid betrachten

Wees extra voorzichtig als uw project contact tussen gegalvaniseerd materiaal en koper of messing vereist. Dit geldt met name in een vochtige omgeving, aangezien snelle corrosie van het zink kan optreden. Water dat van een koperen of messing oppervlak komt, kan genoeg opgeloste koper bevatten om een snelle corrosie te veroorzaken. Is dit bij u het geval, dan kunt u schade voorkomen door ervoor te zorgen het water vanuit het gegalvaniseerde materiaal naar de messing of koperen onderdelen stroomt en niet omgekeerd. De belangrijkste voordelen om gegalvaniseerd materiaal te gebruiken, zijn:

  • Lagere kosten dan roestvrij staal
  • Minder onderhoud / laagste lange-termijn-kosten
  • Lange levensverwachting
  • Betrouwbare prestaties
  • Opmerkelijke weerstand tegen mechanische beschadigingen
  • Bescherming van kleine gebieden van staal die blootgesteld zijn aan schade

Andere werkwijzen

Er zijn beschermingsmethoden zoals schilderen of kunststofbekleding, maar deze werkwijzen hebben nadelen. Wanneer het object beschadigd raakt, dan zullen delen van het staal roestig worden en de beschermende coating zal wegvallen. Deze vormen van bescherming zijn dus niet duurzaam en minder betrouwbaar (heeft voortdurend onderhoud nodig). Eén van de betere methoden ter bescherming van stalen materialen tegen corrosie blijft nog steeds thermisch verzinken. In tegenstelling tot werkwijzen zoals schilderen, worden bij thermisch verzinken alle oppervlakken van het materiaal ondergedompeld in en volledig bekleed met gesmolten zink. De corrosie van zink is erg traag, waardoor het een langere levensduur geeft, terwijl het ‘t basismetaal beschermt.

 

Werkgebieden

Lees meer over de andere werkgebieden waarbinnen De Koning actief is.