Wat is Propspeed?

Propspeed is een antifouling systeem dat voorkomt dat er zich onder de waterlijn aangroei, zoals pokken, zeewormen, algen en dergelijke, aan metalen oppervlakken hechten.

Propspeed werd 10 jaar geleden in Nieuw-Zeeland ontwikkeld en wordt sindsdien met succes op een toenemend aantal plaatsen in de wereld toegepast. Het systeem bestaat uit de combinatie van de ultra gladde eigenschappen van siliconen en de uitstekende hechting van de twee componenten primer op ferro en non-ferrometalen. Door de ultra gladde toplaag, de clear-coat. is het voor zeeorganismen nagenoeg onmogelijk om zich aan het oppervlakte te hechten. De twee componenten primer zorgt voor een hechte verbinding tussen het metalen oppervlak en de siliconen toplaag. De primer hecht op alle metalen oppervlakken en is bij uitstek geschikt voor brons, aluminium en roestvrij staal.

De meeste booteigenaren en schippers weten uit eigen ervaring dat een boot die na reiniging en nieuwe antifouling te water is gelaten de eerste weken daarna topprestaties levert. Een minder prettige maar onvermijdelijke ervaring is dat deze topprestaties na verloop van tijd afnemen naarmate de aangroei aan het onderwaterschip toeneemt. Die afname van prestaties gaat zelfs verhoudingsgewijs wat sneller als er niet geregeld met de boot wordt gevaren.

Propspeed draagt ertoe bij dat deze topprestaties langere tijd behouden blijven door ervoor te zorgen dat propellers, roeren en trimvlakken vrij van aangroei blijven en hun krachten zo efficiënt mogelijk op het water kunnen overbrengen met een zo gering mogelijk verlies tengevolge van eigen weerstand. Daardoor kunnen propellors doen waarvoor ze gemaakt zijn: door het water snijden en het motorvermogen zo efficiënt mogelijk in stuwkracht omzetten.

1920x1080.png

De effecten van 
aangroei 

1920x1080.png

De aangroei aan propellers en andere metalen onderwater delen, zoals roeren en trimplaten kan leiden tot:

  • verhoogd brandstof gebruik
  • verlies van snelheid
  • hinderlijke vibratie van schroefas en daarmee verbonden onderdelen
  • cavitatie

Indien er weinig met een boot wordt gevaren, dan neemt de prestatie tengevolge van aangroei al na enkele maanden gemiddeld met 5% tot 10% af. Bij grotere schepen die weinig worden gebruikt kan dit na 1,5 à 2 jaar al 15% tot 20% bedragen. Het betreft hier gemiddelden, exacte cijfers zijn niet makkelijk te geven aangezien een en ander afhangt van de vaarsnelheid, de scheepsgrootte en de rompvorm. In zijn algemeenheid geldt hoe hoger het toerental van de propellers des te groter is het negatieve effect.

Cavitatie

Propellers bewegen een boot voorwaarts door het water naar achter te duwen in een spiraalvormig tunnelpatroon. Door aangroei vervuilde propellers verliezen snel hun efficiency doordat er luchtbelletjes in de watertunnel komen die het stuwpatroon verstoren. Dit effect staat bekend als cavitatie. Bovendien kunnen sterker vervuilde propellers in onbalans raken waardoor vibratie optreedt, hetgeen kan leiden tot versterkte slijtage van de schroefaslagers, schroefaskeringen, transmissie en verdere onderdelen van de aandrijflijn.

1920x1080.png

De voordelen van Propspeed

Propspeed zorgt voor een efficiƫnte krachtoverbrenging door de propeller naar de omringende watermassa door weerstand door aangroei te voorkomen. Door schroefassen, roeren en trimplaten ook te behandelen wordt de weerstand verder beperkt. Daarnaast wordt cavitatie tengevolge van aangroei voorkomen. Het gebruik van Propspeed kan, afhankelijk van het type boot en omstandigheden, leiden tot een verhoging van de maximum snelheid met drie knopen.

Een langdurige oplossing

Mits vakkundig aangebracht en er geen sprake is van een elektrolyse probleem of mechanische beschadigingen van de toplaag blijft Propspeed tenminste een jaar werkzaam en in veel gevallen zelfs aanzienlijk langer. De boot kan zonder problemen in die tijd uit het water worden gehaald en weer te water worden gelaten mits de toplaag daarbij niet beschadigd wordt. Ook mogen de met Propspeed behandelde onderdelen niet met een hogedrukreiniger worden gereinigd.

1920x1080.png
hero-yacht-painters.jpg
hero-yacht-painters-projecten.jpg
hero-yacht-painters-over-ons.jpg

Onze innovaties

De Koninggroep heeft een snelle groei doorgemaakt in diverse markten. Dit is mede te danken aan de introductie van innovatieve technieken en producten.

hero-yacht-painters.jpg
hero-yacht-painters-projecten.jpg
hero-yacht-painters-over-ons.jpg

Contact

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie ontvangen over een van onze diensten? Neem dan heel eenvoudig contact met ons op.