Wat is Propspeed?

Propspeed is dé keuze voor professionals in de scheepvaart en maritieme industrie die streven naar optimale prestaties van hun vaartuigen. Het geavanceerde antifoulingsysteem biedt effectieve bescherming tegen aangroei onder de waterlijn, zoals pokken, zeewormen, algen en meer, op metalen oppervlakken.

Ontwikkeld in Nieuw-Zeeland, heeft Propspeed zich de afgelopen tien jaar wereldwijd bewezen als een betrouwbare oplossing. Het systeem combineert de ultragladde eigenschappen van siliconen met de uitstekende hechting van de tweecomponentenprimer op zowel ferro als non-ferrometalen.

De speciale clear-coat zorgt voor een extreem glad oppervlak, waardoor zeeorganismen vrijwel geen kans krijgen om zich eraan te hechten. De primer creëert een duurzame verbinding tussen het metalen oppervlak en de siliconen toplaag, geschikt voor alle metalen oppervlakken en vooral effectief op brons, aluminium en roestvrij staal.

1920x1080.png

De effecten van 
aangroei 

1920x1080.png

De aangroei aan propellers en andere metalen onderwater delen, zoals roeren en trimplaten kan leiden tot:

  • verhoogd brandstof gebruik
  • verlies van snelheid
  • hinderlijke vibratie van schroefas en daarmee verbonden onderdelen
  • cavitatie

Indien er weinig met een boot wordt gevaren, dan neemt de prestatie tengevolge van aangroei al na enkele maanden gemiddeld met 5% tot 10% af. Bij grotere schepen die weinig worden gebruikt kan dit na 1,5 à 2 jaar al 15% tot 20% bedragen. Het betreft hier gemiddelden, exacte cijfers zijn niet makkelijk te geven aangezien een en ander afhangt van de vaarsnelheid, de scheepsgrootte en de rompvorm. In zijn algemeenheid geldt hoe hoger het toerental van de propellers des te groter is het negatieve effect.

Cavitatie

Propellers bewegen een boot voorwaarts door het water naar achter te duwen in een spiraalvormig tunnelpatroon. Door aangroei vervuilde propellers verliezen snel hun efficiency doordat er luchtbelletjes in de watertunnel komen die het stuwpatroon verstoren. Dit effect staat bekend als cavitatie. Bovendien kunnen sterker vervuilde propellers in onbalans raken waardoor vibratie optreedt, hetgeen kan leiden tot versterkte slijtage van de schroefaslagers, schroefaskeringen, transmissie en verdere onderdelen van de aandrijflijn.

1920x1080.png

De voordelen van Propspeed

Propspeed zorgt voor een efficiƫnte krachtoverbrenging door de propeller naar de omringende watermassa door weerstand door aangroei te voorkomen. Door schroefassen, roeren en trimplaten ook te behandelen wordt de weerstand verder beperkt. Daarnaast wordt cavitatie tengevolge van aangroei voorkomen. Het gebruik van Propspeed kan, afhankelijk van het type boot en omstandigheden, leiden tot een verhoging van de maximum snelheid met drie knopen.

Een langdurige oplossing

Mits vakkundig aangebracht en er geen sprake is van een elektrolyse probleem of mechanische beschadigingen van de toplaag blijft Propspeed tenminste een jaar werkzaam en in veel gevallen zelfs aanzienlijk langer. De boot kan zonder problemen in die tijd uit het water worden gehaald en weer te water worden gelaten mits de toplaag daarbij niet beschadigd wordt. Ook mogen de met Propspeed behandelde onderdelen niet met een hogedrukreiniger worden gereinigd.

1920x1080.png

Contact

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie ontvangen over een van onze diensten? Neem dan heel eenvoudig contact met ons op.